Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

MENÚ

HISTÒRIA DEL CLUB

1958

FUNDACIÓ

Durant un temps l’handbol es practica a Sant Joan Despí fent servir una part del camp de futbol.

D’aquesta manera es comença a veure un nou esport al nostre poble: «el balonmano».

En Salvador Morell comença a engrescar a la gent jove del poble en aquest nou esport i el 18 de juliol de 1958 es juga el primer partit amb el “Frente de Juventudes de San Feliu” al Col·legi Verge de la Salut de la veïna localitat. El resultat és de 12-11 a favor dels santfeliuencs.

Dos dies desprès es juga el partit de tornada a la nova pista de ciment del camp de futbol, a Sant Joan Despí, i els locals guanyen 13-11, adjudicant-se el primer trofeu de la història.

Una mica més tard, el 30 d’agost de 1958 s’inaugura la nova pista poliesportiva del camp de futbol ( ja desapareguda) que dona una gran empenta a la pràctica de l’handbol.

El B.M. Sant Joan Despí es registra formalment l’1 de setembre de 1958 a la «Federación Provincial de Balonmano de Barcelon» i aquí comença l’aventura.

Aquesta aventura és possible gràcies al treball del fundador de club, SALVADOR MORELL, de la col·laboració de Carles Reichardt que els primers anys fa d’entrenador i jugadors, però també d’un grup de joves que entusiasmats per aquest nou esport s’impliquen i formen el primer equip de la història.

1960

ELS PRIMERS ANYS

El primer, format per nom mítics del club com: Pere Cardona, Andreu Pina, Antoni Jardí, Pere Dagá, Antoni Bonsoms, Josep Guillén, Joan Olivé, Josep Jardí, Joan Dagá, Josep Oliach, Pere Cardona Güell, José Martínez, Jaume Fort, Jaume Cortada, Joaquim Gelabert, Òscar Caldés i d’altres fan que el club comenci a competir a les lligues de federació d’handbol de l’època.

Al poc temps puja de tercera categoria a segona jugant la final del campionat amb Picadero J.C. de Barcelona al Palau d’Esports del carrer Lleida.

Cada vegada més joves s’aficionen a l’handbol i aviat es crea el primer equip juvenil.
Quan hi ha handbol la pista poliesportiva s’omple de públic que animar al nostre equip.

Competeixen amb clubs històrics com l’OAR Gràcia de Sabadell, el B.M. La Roca, el Joventut Mataró o el Sant Esteve de Palautordera.

1961

PRIMER EQUIP FEMENÍ

La tradició d’handbol femení ve de lluny. La força amb que creix l’handbol a la nostra ciutat fa que al 1961 es formi el primer equip femení de la ciutat, amb jugadores com ara Montserrat Arderiu, Maria Mercè Babot, Montserrat Bonic, Matilde Calvet, Candelària Carayol, Rita Estapé, Josefina Mora, Ofèlia Record, Juliana Ruiz, Carme Torà, Maria Vidal i d’altres jugadores que posteriorment es van incorporar.

Aquesta tradició d’handbol femení a Sant Joan Despí a continuat al llarg del temps al major o menor intensitat, culminant amb el boom d’ handbol femení que vivint actualment.

1970

EL CREIXEMENT…​

Als anys 70 i 80 l’handbol es consolida amb força i arriba a totes les escoles de Sant Joan Despí. El club comença a fer-se gran. Als anys 80 es produeixen èxits esportius com l’ascens a segona nacional del sènior masculí, que es va produir al 1988 o com el campionat assolit pel sènior femení al 1986, disputant la fase d’ascens a Primera Nacional Femenina a la ciutat de Villava (Navarra).

Comença a funcionar una escola esportiva que promou l’handbol base i capta els jugadors i jugadores que pugen de les escoles.

Aquesta escola que depèn de l’Ajuntament fa que el nivell pugi molt. Al 1986 l’equip cadet femení de l’escola d’handbol es proclama campió de Catalunya i és tercer al Campionat d’Espanya disputat a Sagunt (València).

Però els èxits esportius no anaven acompanyats d’una estructura directiva i econòmica que consolidés i donés força al club.

1990

… I LA DAVALLADA

Durant els anys 90 el club assumeix l’escola d’handbol que anteriorment gestionava l’Ajuntament i deixa de promocionar l’handbol a les escoles.

Cada vegada hi ha menys jugadors i l’handbol femení ha desaparegut totalment. Arriba l’any 2000 i el club únicament té dos equips: un sènior i un cadet, els dos masculins. El club està en un alt risc de desaparèixer.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament decideix intervenir i crear una escola esportiva municipal que competeix amb el nom de CHIP Sant Joan Despí. D’aquesta manera, i fins al 2010, a la ciutat hi ha dos clubs d’handbol.

En paral·lel pares i mares de l’escola esportiva i alguns socis històrics del club fan que l’Handbol Sant Joan Despí continuï funcionat amb un equip sènior i un altre juvenil.

2008

LA GRAN REMUNTADA

A l’any 2008 es celebra el 50 aniversari del club amb un munt d’actes i activitats que reforcen l’entitat. Aquest 50 aniversari està organitzat per una comissió mixta de persones de l’Handbol Sant Despí i el CHIP Sant Joan Despí.

D’aquesta comissió del 50 aniversari neix, al 2009, una nova junta directiva de l’Handbol Sant Joan Despí que a l’any 2010 integra l’escola d’handbol dintre del club i únicament torna a haver-hi un únic club, l’Handbol Sant Joan Despí.

El panorama ha canviat molt i el club ja té 23 equips. Des d’aquest moment el club no ha parat de créixer en quantitat i qualitat.

A l’any 2014 s’aconsegueixen, en un mateix cap de setmana i a Sant Joan Despí, dues fites històriques: el sènior masculí aconsegueix l’ascens a Primera Nacional estatal i el sènior femení l’ascens a Lliga Catalana (màxima categoria catalana).

A l’any següent, al 2015, el sènior femení arrodoneix els èxits esportius del club amb l’ascens a Divisió d’Honor Plata femenina, la segona categoria femenina estatal.

Categories en les que actualment militen els dos primers equips de l’entitat.

2015

EL CLUB ES CONSOLIDA A L’ÈLIT DE L’HANDBOL CATALÀ I ESTATAL

Durant els últims anys el nombre d’equips han continuat creixen fins als 30 equips actuals i a l’entorn de 400 jugadors i jugadores, a més a més de tenir un equip de veterans i, per primera vegada a l’ història, un equip de veteranes.

Actualment som un dels clubs amb més llicències de tota Espanya i el club català amb més handbol femení.

Durant aquest últims anys el club s’ha professionalitzat i disposa d’una estructura organitzativa que ha permès potenciar moltes activitats i millorar la qualitat del servei que oferim als nostres socis i sòcies i a les nostres famílies.

S’han potenciat els campus de promoció d’estiu, s’han creat els campus de tecnificació (UTC) tan a l’estiu com al Nadal, s’ha creat el servei de fisioteràpia del club, la figura de responsable de la preparació física del club i s’ha creat l’escola de porters i porteres.

A la vegada es fa cada any la promoció de l’handbol a les escoles, l’oferta extraescolar al col·legis, l’handbol al carrer o les trobades de minihandbol i de prebenjamins/es.

S’ha organitzat durant els últims any la participació en tornejos com la Zaragoza CUP, el Torneig de Torrellano (Alacant) o el de Peñiscola (Castelló).

Es fan actes de caràcter social i es potencia les relacions socials entre les famílies. Destaca, com un acte fonamental en la dinàmica del club, la presentació d’equips que es fa cada any.

En l’àmbit esportiu, els últims any s’han assolit diverses participacions en fases de sector del Campionat d’Espanya.

2018

temporada 2018-19 a l'ACTUALITAT

L’equip infantil femení del club va aconseguir guanyar el seu sector estatal i es va classificar 5è a la fase final del Campionat d’Espanya celebrat a Vigo.

La última temporada 2020-21, malgrat la situació de COVID-19 patida, ha estat especialment positiva en l’àmbit Esportiu.

L’equip infantil femení es classifica per jugar els sectors del Campionat d’Espanya a Pamplona i assoleix un magnífic segon lloc.

L’equip aleví femení Expert es proclama campió de Catalunya guanyant la final a la pista de la Roca del Vallès, davant de l’equip local.

I per arrodonir aquesta magnífica temporada, l’equip cadet femení queda campió de Catalunya, guanya els seu sector a Sant Joan Despí i assoleix un magnífic tercer lloc a la fase final del Campionat d’Espanya, celebrat a la localitat alacantina d’Elx.

PERSONES AMB L’INSIGNIA D’OR DEL CLUB

José Carrillo Segura
19 d’octubre 2018

Al soci núm. 1, José Carrillo Segura, amb la màxima distinció del club la INSGNIA D’OR de l’Handbol Sant Joan Despí.

José Carrillo Segura
19 d’octubre 2018

Al soci núm. 1, José Carrillo Segura, amb la màxima distinció del club la INSGNIA D’OR de l’Handbol Sant Joan Despí.